綠 色 有 機 飲 食 【 尋 有 機 產 物 】(4 of 4)

近期熱門話題,新聞時事,唱彈隨意。

綠 色 有 機 飲 食 【 尋 有 機 產 物 】(4 of 4)

文章 maksh » 21-08-2006, 10:05 •  [Post 1 樓]

主 題 飲 食
綠 色 有 機 飲 食 【 尋 有 機 產 物 】

包 起 一 個 農 夫
包 , 不 只 是 富 豪 與 女 星 的 關 係 。
近 年 有 機 圈 子 便 興 起 一 種 「 共 同 購 買 」 的 概 念 。 簡 單 地 說 , 就 是 由 志 同 道 合 的 人 集 體 向 一 位 農 夫 訂 購 有 機 菜 。 他 們 不 止 向 農 夫 買 菜 咁 簡 單 , 更 會 參 觀 農 場 , 了 解 有 機 農 夫 在 不 用 化 學 農 藥 、 化 肥 的 情 況 下 如 何 耕 種 。 他 們 更 會 與 農 夫 協 商 , 訂 出 合 理 ( 而 非 最 平 ) 的 價 錢 , 進 行 公 平 貿 易 。
因 此 , 包 起 一 個 農 夫 , 出 錢 之 餘 , 更 要 出 心 。
像 今 次 訪 問 的 興 姐 , 就 是 早 期 「 被 包 」 的 有 機 農 夫 之 一 。




記 ( 記 者 ) 、 興 姐 ( 有 機 農 夫 )
記 者 : 點 解 要 做 有 機 農 夫 ?
興 姐 : 我 種 開 本 地 菜 , 八 十 年 代 大 陸 開 放 , 內 地 菜 大 量 擁 到 香 港 , 佢 價 錢 咁 平 , 本 地 菜 無 晒 市 場 。 後 來 菜 統 署 搞 有 機 菜 , 我 咪 試 。 反 正 我 淨 係 識 種 菜 , 唔 種 菜 都 唔 知 做 乜 。
記 者 : 有 乜 人 包 起 你 ?
興 姐 : 我 被 包 已 有 九 年 。 我 有 幾 個 主 僱 , 其 中 一 個 係 菜 統 署 , 但 菜 統 署 出 價 低 , 只 賣 幾 蚊 一 斤 , 好 難 經 營 。 所 以 我 會 去 大 埔 農 墟 擺 賣 , 逢 星 期 二 、 四 又 會 交 菜 俾 香 港 有 機 農 業 協 會 , 佢 會 集 合 十 幾 個 有 機 農 夫 菜 再 賣 出 去 。 舊 年 12 月 , 有 個 木 棉 社 共 同 買 我 有 機 菜 , 也 有 些 散 客 會 我 個 農 場 買 菜 , 可 以 賣 到 十 幾 蚊 一 斤 。
記 者 : 你 的 農 場 種 了 甚 麼 ?
興 姐 : 我 估 都 有 廿 種 瓜 菜 。 今 年 水 天 ( 即 夏 天 ) 雨 水 特 別 多 , 很 多 菜 都 種 唔 到 。 而 家 有 通 菜 、 茄 子 、 粟 米 、 青 瓜 、 番 薯 葉 、 潺 菜 、 A 菜 、 生 菜 ; 水 果 有 香 蕉 、 木 瓜 、 黃 皮 、 龍 眼 ; 香 草 就 有 金 不 換 、 香 茅 、 百 花 蛇 舌 草 … … 我 乜 都 試 種 , 總 有 些 會 種 到 。
記 者 : 有 機 種 植 是 不 是 要 用 便 便 來 做 肥 料 的 ?
興 姐 : 唏 , 而 家 點 會 咁 污 糟 , 糞 便 都 去 晒 化 糞 池 啦 。 我 而 家 會 用 骨 粉 、 花 生 麩 ( 提 煉 花 生 油 剩 下 的 渣 ) , 同 埋 堆 肥 做 肥 料 。
記 者 : 有 機 菜 係 咪 一 農 藥 都 唔 落 ?
興 姐 : 有 機 農 夫 一 定 唔 可 以 落 化 學 農 藥 , 菜 統 署 菜 聯 社 會 定 期 抽 樣 檢 查 。 我 就 連 有 機 農 藥 都 冇 落 , 反 正 蔬 菜 自 然 生 長 係 咁 慢 , 落 唔 落 都 冇 大 分 別 。 怕 蟲 蛀 , 我 就 搵 紗 網 套 住 個 果 做 保 護 。

興 姐 種 的 品 種 很 多 元 化 , 包 括 粟 米 、 青 瓜 、 毛 茄 、 茄 子 、 通 菜 、 龍 眼 等 。 $11-$16/ 斤






興 姐 的 有 機 農 莊 位 於 錦 田 吳 家 村 , 約 有 兩 千 平 方 米 呎 。


充 當 肥 料 的 花 生 麩




有 用 資 料 :
曾 號 有 機 農 場 ( 興 姐 )
地 址 : 元 朗 錦 田 吳 家 村
電 話 : 2488 8390/6077 3671
營 業 時 間 : 9am-6pm
註 : 如 想 「 包 起 」 興 姐 種 的 有 機 蔬 菜 , 可 致 電 與 她 直 接 磋 商 。


其 他 有 機 農 場
小 狗 阿 康 9439 2964
女 姐 有 機 農 場 6509 2936
康 苗 農 場 9612 7619
余 叔 有 機 農 場 2488 6858
琴 姐 有 機 農 場 9160 4571 ( 有 機 農 場 眾 多 , 恕 不 盡 錄 。 )


逛 周 日 有 機 市 集
去 趁 墟 喇 ! 每 個 星 期 日 ( 每 月 首 個 星 期 日 例 外 ) , 菜 聯 社 旗 下 的 新 界 蔬 菜 產 銷 合 作 社 都 會 在 大 埔 舉 辦 農 墟 。 農 墟 平 日 是 停 車 場 , 每 逢 周 日 就 會 變 成 市 集 。 市 集 內 有 20 多 個 有 機 攤 檔 , 規 模 不 算 大 , 但 有 農 夫 精 心 種 植 的 有 機 蔬 菜 水 果 , 有 機 機 構 搜 羅 回 來 的 有 機 醬 油 、 有 機 山 茶 油 蜜 糖 、 有 機 糙 米 野 米 黑 豆 扁 豆 等 , 食 物 以 外 另 有 再 造 木 擺 設 、 環 保 書 籍 、 二 手 玩 具 等 出 售 。

大 大 堆 田 冠 草 、 百 花 蛇 舌 草 、 九 肝 菜 、 野 葛 菜 、 益 母 草 , 各 有 功 效 。 $6-10/ 扎 ( 曾 號 )

由 江 西 運 來 的 有 機 蜜 糖 和 山 茶 油 , 山 茶 油 不 易 起 油 煙 , 宜 用 來 煮 食 。 $42/ 樽 ( 土 生 合 作 社 )


採 訪 當 日 , 社 區 中 心 義 工 帶 同 小 朋 友 來 買 有 機 菜 , 大 家 吱 吱 喳 喳 , 討 價 還 價 , 令 市 集 更 熱 鬧 。

用 有 機 黃 金 菇 、 秀 珍 菇 加 豆 豉 做 成 醬 料 , 用 來 撈 麵 、 炒 瓜 菜 好 惹 味 。 $40/ 樽 ( 福 康 棧 )


在 市 集 尋 寶
在 各 個 攤 檔 中 左 穿 加 插 , 感 覺 就 像 尋 寶 一 樣 。 我 找 到 了 大 大 粒 衣 又 薄 的 即 食 有 機 花 生 ; 用 有 機 黃 金 菇 做 的 豆 豉 菇 醬 , 撈 麵 一 流 ; 用 有 機 白 菜 曬 成 的 菜 乾 ; 個 樣 唔 多 靚 , 但 可 以 煲 涼 茶 的 有 機 野 葛 菜 、 益 母 草 、 百 花 蛇 舌 草 。
邊 逛 還 可 以 跟 攤 檔 內 的 員 工 或 農 夫 「 上 堂 」 , 例 如 有 機 菜 硬 身 但 勝 在 菜 味 濃 郁 , 簡 單 地 清 炒 已 很 好 味 , 九 肝 菜 煲 黃 豆 可 以 清 肝 熱 , 紫 豆 角 比 青 豆 角 腍 身 等 , 即 使 又 聞 又 摸 ( 別 用 力 捏 ) , 也 不 會 給 人 眼 望 望 , 像 小 時 候 逛 街 市 般 自 在 、 情 味 十 足 。
唯 一 不 同 的 是 , 顧 客 多 明 白 有 機 種 植 不 易 , 收 成 不 穩 定 , 價 錢 自 然 偏 高 ( 像 茄 子 要 $20/ 磅 、 花 生 要 $40/ 磅 、 冬 瓜 $16/ 斤 、 豆 角 $20/ 斤 ) 。 價 , 就 無 謂 講 了 。

花 生 $40/ 磅
( 小 狗 阿 康 ) 花 生 衣 超 薄 , 又 無 渣 。

一 家 大 細 逛 、 街 坊 逛 、 有 機 支 持 者 逛 , 大 家 都 趁 星 期 日 , 去 農 墟 搜 羅 心 頭 好 。


有 機 支 持 者 Queenie : 「 我 食 有 機 菜 好 多 年 , 有 機 菜 鮮 甜 些 , 有 菜 味 。 我 都 試 過 自 己 種 , 知 道 種 菜 好 辛 苦 , 分 分 鐘 半 年 才 有 收 成 , 所 以 貴 些 都 值 得 。 」




買 得 醒 目 :
1. 早 上 是 市 集 最 旺 的 時 段 , 最 靚 的 菜 蔬 都 已 沽 清 , 所 以 別 太 晏 來 。
2. 每 個 月 的 攤 檔 及 時 令 貨 品 都 略 有 不 同 。
3. 每 月 第 一 個 星 期 日 , 農 墟 會 移 師 到 嘉 道 理 農 場 舉 行 , 規 模 跟 大 埔 農 墟 差 不 多 , 查 詢 : 2488 1317 。


大 埔 假 日 農 墟

地 址 : 大 埔 太 和 路 ( 大 埔 消 防 局 側 )
開 放 時 間 : 逢 星 期 日 9am-5pm( 每 月 第 一 個 星 期 日 例 外 )
查 詢 : 2471 1169


有 機 雜 貨
Great 有 機 節
Great 一 直 有 賣 開 有 機 食 品 , 如 有 機 麥 皮 、 薯 片 和 肉 類 等 , 但 種 類 不 算 多 , 十 隻 手 指 數 得 晒 。 碰 巧 她 在 八 月 舉 辦 有 機 及 健 康 食 品 節 , 規 模 就 大 好 多 , 有 機 食 品 多 達 數 百 款 , 分 別 來 自 英 美 歐 亞 各 地 , 糧 油 雜 貨 都 有 。 最 驚 喜 是 引 入 了 英 國 名 牌 Crazy Jack 的 有 機 產 品 , 這 品 牌 出 名 貨 品 種 類 多 , 有 果 仁 、 香 草 、 調 味 料 等 , 且 包 裝 精 美 , 擺 明 專 攻 中 產 客 路 。
不 過 , 過 百 款 的 有 機 食 品 分 散 超 市 各 貨 架 , 要 慢 慢 搵 。 還 有 各 位 要 認 明 , 貼 有 organic 標 籤 的 才 是 有 機 產 品 , 有 些 寫 上 low-fat, gluten-free 的 只 是 健 康 食 品 , 並 非 有 機 , 小 心 擺 烏 龍 。

過 百 款 有 機 產 品 分 佈 超 市 各 處 。

有 機 朱 古 力 夾 心 餅 $27.9


英 國 有 機 咖 啡 粉 $56

Crazy Jack 辣 椒 粉 $23.9


Great
地 址 : 金 鐘 太 古 廣 場 二 期 地 庫
電 話 : 2918 9986
營 業 時 間 : 10am-10pm
註 : 食 品 節 至 8 月 17 日 止 。


跟 盧 冠 廷 學 有 機
綠 色 生 活 專 門 店 的 有 機 產 品 種 類 繁 多 , 有 機 蔬 菜 、 零 食 ( 有 機 柿 乾 和 芒 果 乾 ) 、 穀 物 樣 樣 有 , 就 連 日 常 用 品 如 有 機 棉 做 的 床 單 被 鋪 都 不 缺 。
熟 客 來 這 店 卻 不 只 為 入 貨 , 更 會 找 老 闆 盧 冠 廷 解 答 疑 難 。 盧 冠 廷 早 年 因 患 化 學 敏 感 症 , 開 始 有 機 生 活 , 累 積 了 不 少 心 得 。 例 如 牛 奶 蛋 白 質 過 高 , 反 而 羊 奶 更 適 合 人 飲 用 ; 食 太 多 黃 豆 會 令 雌 激 素 過 高 , 易 致 癌 … … 這 種 交 流 在 別 的 店 是 找 不 到 的 。

盧 冠 廷 經 常 跟 顧 客 交 流 。

本 地 有 機 蔬 菜 逢 星 期 六 日 運 到 , 星 期 日 、 一 就 有 紐 西 蘭 有 機 蔬 果 運 到 , 所 以 星 期 日 來 最 多 選 擇 。


有 機 柿 乾 $20/ 包




綠 色 生 活 專 門 店
地 址 : 西 貢 沙 咀 道 5 號 地 下
電 話 : 2792 0106
營 業 時 間 : 星 期 一 至 四 11am-7pm , 星 期 五 至 日 及 公 眾 假 期 11am-8pm
收 費 : 只 收 現 金 , 消 費 滿 $300 接 受 信 用 卡 。


街 市 有 機 雜 貨 店
老 闆 布 小 姐 原 來 是 家 務 助 理 , 退 休 後 開 檔 賣 菜 , 怎 料 不 夠 其 他 菜 檔 爭 , 索 性 改 賣 有 機 菜 和 有 機 雜 貨 。
每 朝 布 小 姐 會 親 自 去 有 機 農 莊 揀 菜 和 割 菜 , 所 以 每 日 都 有 新 鮮 有 機 菜 賣 , 如 白 苦 瓜 、 冬 瓜 、 白 菜 仔 等 。 除 了 有 機 菜 之 外 , 又 有 數 十 款 有 機 調 味 品 、 果 凍 、 果 醬 和 粉 麵 。 有 些 貨 品 如 日 本 有 機 豉 油 比 坊 間 約 平 兩 成 , 幾 抵 買 。



布 小 姐 每 朝 親 自 落 農 田 揀 菜 , 特 別 新 鮮 。


有 機 柑 橘 / 綠 茶 蒟 蒻 $32/ 一 盒 十 件
滑 嘟 嘟 , 帶 天 然 的 柑 橘 和 綠 茶 味 。

太 古 有 機 蔗 糖 $25
蔗 糖 不 經 精 煉 , 比 白 砂 糖 味 更 清 , 也 更 健 康 。


緣 來 有 機
地 址 : 大 埔 墟 街 市 1 樓 W23 號 鋪
電 話 : 9074 9879
營 業 時 間 : 9am-7pm
收 費 : 只 收 現 金


乾 貨 最 齊 全
成 立 於 1992 年 的 Health Gate 是 中 環 樓 上 鋪 , 識 途 老 馬 才 識 摸 上 來 。 除 了 有 機 食 品 批 發 商 , 也 兼 做 零 售 。
這 店 像 間 小 型 超 市 , 堆 滿 超 過 二 千 種 貨 品 , 包 括 有 機 麥 片 、 罐 頭 湯 、 茶 包 、 班 戟 、 朱 古 力 、 喱 糖 、 餅 乾 和 醬 汁 。 驚 喜 貨 品 首 選 日 本 出 品 、 美 國 USDA 認 證 的 即 沖 有 機 麵 豉 湯 , 保 羅 紐 曼 出 品 的 有 機 提 子 乾 , 美 國 出 品 的 有 機 可 樂 !



日 本 有 機 麵 豉 湯 $45
一 盒 四 包 用 熱 水 即 沖 即 飲 , 麵 豉 味 香 濃 。


有 機 可 樂 $12
口 味 好 似 百 事 可 樂 , 偏 甜 , 甜 得 有 些 像 麥 芽 糖 。




Health Gate
地 址 : 中 環 德 輔 道 中 106-108 號 鴻 德 大 廈 8 字 樓
電 話 : 2545 2286
營 業 時 間 : 星 期 一 至 五 9:30am-6:30pm , 星 期 六 9:30am-5:30pm( 星 期 日 休 息 )
收 費 : 只 收 現 金 , 消 費 滿 $100 接 收 信 用 卡 。


寫 意 有 機 店
Simply Organic 是 我 去 過 最 舒 適 自 在 的 有 機 商 店 。 它 佈 置 得 像 一 個 家 , 有 廚 房 , 有 裝 滿 新 鮮 蔬 果 的 木 箱 , 有 梳 化 , 有 餐 桌 , 偶 然 還 傳 來 麵 包 咖 啡 的 香 味 。
店 中 擺 賣 不 少 有 機 產 品 , 油 、 鹽 、 醬 、 醋 、 茶 都 有 。 店 主 本 身 是 有 機 農 莊 豐 之 谷 的 老 闆 , 所 以 店 中 供 應 的 有 機 蔬 菜 供 應 也 較 穩 定 。 每 朝 約 有 十 款 本 地 蔬 菜 運 到 , 如 莧 菜 、 通 菜 、 青 瓜 、 番 茄 、 翠 玉 瓜 等 。 正 因 為 供 應 量 足 , 店 員 每 天 也 會 利 用 材 料 炮 製 燕 麥 曲 奇 、 沙 律 、 意 粉 、 花 茶 和 黑 豆 漿 等 輕 食 , 很 多 客 人 也 會 來 歎 個 有 機 tea 。

店 子 約 千 呎 , 光 猛 開 揚 , 佈 置 如 一 個 家 般 溫 暖 。

有 機 黑 豆 漿 , 豆 味 極 香 濃 , 必 喝 ! $15/ 杯


每 朝 有 十 多 款 新 鮮 有 機 瓜 菜 運 到 , 但 很 快 賣 光 , 最 好 早 一 晚 預 訂 。




Simply Organic
地 址 : 銅 鑼 灣 堅 拿 道 西 21 號 1/F( 鵝 頸 橋 側 )
電 話 : 2488 0138
營 業 時 間 : 星 期 一 至 五 11am-7pm , 星 期 六 12nn-6pm , 星 期 日 及 公 眾 假 期 休 息 。
收 費 : 只 收 現 金



撰 文 : 關 廣 恩
攝 影 : 陸 羽 勝
-------------------------------------------
讓飲食回歸自然,使身心充滿能量。
頭像
maksh
超級捧場客
 
文章: 543
註冊時間: 20-07-2006, 10:08
來自: 香港

文章 茫可一 » 22-08-2006, 16:05 •  [Post 2 樓]

=DX= =DX= =DX=
素食主義先鋒[青年華人的素食社區]
http://pov.chinavegan.com/bbs
茫可一
常客
 
文章: 20
註冊時間: 08-11-2005, 20:04
來自: POV


回到 民生話題

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 0 位訪客