想租田自耕(或合租)

想找個伴去旅遊,行山,遊水。或者你有些活動希望找些志同道合的人分享,歡迎在此招賢納士。

文章 Ken1225 » 02-12-2011, 23:11 •  [Post 31 樓]

有機田, 多謝你的見議.

為何我會有買田的意向, 是因為我要為將來輔路...

經過累積多年的工作,有時間感到人生為了工作,
精神及時間付出了, 但卻得不到合理的報酬, 覺得已付出的不值得...

可能有一天我會去隱居, 過一些簡陋的大自然生活, 不想在為生活而奔波...

為了解決吃的問題, 要自力更新, 自給自足.

雖然租田耕種的費用不多, 但是作長遠來說, 這塊田始終都不是自己擁有.

只有真正屬於自己的田地, 才會用心地的耕種及守護!

我也知道身為城市人的我, 不會明白農夫的辛苦, 加上不懂得耕種的我, 更加不會體會到農夫的生活態度如何, 但這樣並不代表我不可以成為農夫的資格, 也並不代表我沒有權利去親迎及體會大自然的生活!

不過, 既然你認為我要擱置買的決定, 我也會接受你的提議。
頭像
Ken1225
會員

文章 有機田 » 03-12-2011, 10:22 •  [Post 32 樓]

ken1225, 相信現今打工仔都係有呢種景況-人生只是為了工作,工作再工作!

其實你既意念係好好-為將來輔路, 有一天你亦可以農夫既身份作為你既職業, 其實我係建議你先擱置買的決定, 係等你實踐多一點做農夫技巧, 以你專門既技術係任何地方你都可以自給自足, 種到每天一日三餐都吃不完既菜芯, 豆苗, 冬瓜, 苦瓜, 蕃茄 ! 以園主數十年本地菜+全職有機菜農夫既經驗, 希望明年既今日你既收穫比你付出多 !
(大自然既有機生活真是好難去形容, 每天有狗有貓有雀有虫叫---嘈醒你, 一日三餐都是食自己種的有機菜(加少少少肉), 生果是有機木瓜/芒果/香蕉/荔枝/龍眼, 閒時落田種菜,除草,收割 …當然更要閒時相約好友流下 !)
有機田
新會員

Re: 想租田自耕(或合租)

文章 Christopher » 15-04-2013, 22:42 •  [Post 33 樓]

香港區邊度有田租?

香港區真系好難搵田租!

鰂魚涌天台果度, 0.54平方米就要 $130/月 ! 得果 ~1/4 扇門大, 種菜有一斤都好勉強, 竟然貴成感!

咩包淋水施肥, 要佢做就唔系我種系佢種啦! $130/ 斤 菜仲貴過有機菜好幾倍! 咁洗鬼自己種, 去大型超市或有機菜舖買咪得囉!

我知道新界有, 但系我住香港返工都系香港, 冇可能日日晚黑去新界淋菜架!

有冇人有天台地方租? 盆呀泥呀工具呀種子呀我都有, 唔需要提供, 最多只會要你比我淋花d水, 而且我有養蚯蚓, 所以想放埋一齊, 真系唔需要人幫我搵工具, e d 野我成日去花墟睇熟晒架啦!

如果系灣仔至東區更好, 中區柴灣區都可以, 南區西區要看地點, 九龍區就真系要睇下邊度啦!
Christopher
常客

文章 Vrindavan » 15-04-2014, 18:37 •  [Post 34 樓]

幫人問
你們覺得砍新鮮竹去農田用,對不對?殺生?
頭像
Vrindavan
綠色元老

文章 foxinca » 17-05-2015, 19:42 •  [Post 35 樓]

首先講聲我唔係fox_inca,因為註冊時唔見有人用呢個名,呢度又唔删啲「死人」嘅名……

第二,我都想租地方攪農莊玩自然農耕法。但粉嶺都要$16000,我都想搵人夾錢組合作社過簡樸生活,唔買地,幾年就升價幾倍!而且有幾個人一齊種啲另類啲嘅嘢,好似野菜咁,先可以賣到錢生活!
foxinca

上一頁

回到 物以類聚

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 0 位訪客