中觀的「法」與「無我」

歡迎在此發佈宗教活動消息及宗教討論。

Re: 中觀的「法」與「無我」

文章 王政 » 15-05-2015, 14:07 •  [Post 31 樓]

27樓 寫:喺「鴕鳥蛋內部是不停眾緣和合而起變化」裡面,有變化就有運動,每一個運動都有起始嘅因…

文中「運動」應為「活動」。
頭像
王政
綠色元老

文章 王政 » 15-05-2015, 14:09 •  [Post 32 樓]

wassato,以今日技術,種瓜得豆,咫日可待,不違種因得果這規律。
頭像
王政
綠色元老

文章 王政 » 15-05-2015, 14:33 •  [Post 33 樓]

》王政值得拿去研究研究。

多謝 kingtong,我正想話您知我已經拎咗去研究研究,一陣喺隔籬版交代。

》王政在精蟲時,到出生之前,都是精蟲?
有份造我嗰條精蟲喺我出生之前已經經過「不停眾緣和合而起變化」成為眾多成就我出生嘅因果,已經唔係精蟲喇。
如果您同我同個年代,冇性教育堂,就好難怪您對精蟲有疑惑。
家計會熱線係25722222,kingtong,求知同求學都唔使怕醜,性知識好重要咖。

》呢啲「不停眾緣和合而起變化」嘅因果嘅果,成個過程裡面沒有形成嬰兒?
喺母體裡面形成嘅係胎兒,胎兒出生之後叫嬰兒。
您講緊「成個過程」如果包出生後,成個過程裡面就有形成嬰兒,唔包就冇。

》冇一個係嬰兒時所預期得到嘅果?亦即係嬰兒?
嬰兒時所預期得到嘅果係喺長大到死亡呢段時間裡面嘅嘢,唔會係嬰兒本身。

跟返啲功課先。
我識答您喺29樓嗰兩題問難,兼夾已經喺27樓盡我能力答埋,但係重未討論到連續性,唔知您點解您話我講咗。
多謝您用動畫片嚟教我,但係畀您講中,呢個比喻幫唔到我,
因為我唔知亦估唔到您到低講緊乜嘢「同時呈現出來」同乜嘢喺「時間上是有分別」。
幸好劃火柴呢下就好易明。
答多一次您啲問題先。

》果是眾緣和合而生的,像火柴,眾緣和合到最後一擦,火就如幻如化的出現了,你說火從何來?
枝火柴人地造嘅,係我劃到枝火柴著火,至於點解枝火柴會畀我劃著火就要請教CP叔。

》你說火是在因中嗎?你說火不是在因中嗎?兩者都不是,那火從何來?
您又自問自答,今次自答完再自問。
輪到我答。
火柴蘊藏咗生火呢個果嘅因果,冇呢啲因果生唔到火,
要得到果、生到火,必需要我劃呢枝火柴呢個因,
所以我劃到枝火柴著火,呢個果,唔喺我劃火柴呢個因裡面。

當我劃火柴係因,劃到枝火柴著咗係果;枝火柴著咗,我拎去燒您後欄。
我拎枝著咗嘅火柴去燒您後欄係因,您後欄著咗火係果。
明顯因果係有時間先後序,
就算我拎枝火柴貼住您後欄先用個火柴盒嚟擦著枝火柴,
生出嚟嘅火嘅熱力都要一段時間先燒得著您後欄,都有時間先後序。

講完幾次時間次序,講下重未講嘅連續性。

照計,時間可以細分到搵到當下呢個最細嘅時間單位,
否則,當下就唔係最細嘅時間單位而係一個意識形態。

喺枝火柴啱啱著咗嘅當下,呢個果正開始但係重未衍生到果,就不能稱之為因。
所以因果唔係同出而異名嘅嘢。

講住咁多,拋磚引玉。

kingtong,您呢,^__^,的而且確畀我捉到路,
一如我所預期,您一定以您一貫嘅反應嚟回我個帖喎,
畀我呢隻經你白紙黑字認定嘅鴕鳥爸爸,孵孵下孵咗呢隻小鴕鳥出嚟。^__^
頭像
王政
綠色元老

文章 kingtong » 15-05-2015, 17:01 •  [Post 34 樓]

呢啲「不停眾緣和合而起變化」嘅因果嘅果,冇一個係鴕鳥孵蛋時所預期得到嘅果,亦即係小鴕鳥,
但就係成就小鴕鳥出生呢個果嘅因果。
鴕鳥孵蛋成個過程裡面冇小鴕鳥,
鴕鳥孵蛋成個過程裡面嘅因果成就小鴕鳥出生。
有份造我嗰條精蟲喺我出生之前已經經過「不停眾緣和合而起變化」成為眾多成就我出生嘅因果,已經唔係精蟲喇。

>>又係你話冇一個係鴕鳥孵蛋時所預期得到嘅果,亦即係小鴕鳥。咁即係都有鴕鳥孵蛋時所預期得到嘅果喇。

果是眾緣和合而生的,像火柴,眾緣和合到最後一擦,火就如幻如化的出現了,你說火從何來?
枝火柴人地造嘅,係我劃到枝火柴著火,至於點解枝火柴會畀我劃著火就要請教CP叔。

>>劃到枝火柴唔係因咩?咁你咪去請教CP叔囉,關我鬼事咩!唔通火從CP叔黎架?

火柴蘊藏咗生火呢個果嘅因果,冇呢啲因果生唔到火,
要得到果、生到火,必需要我劃呢枝火柴呢個因,
所以我劃到枝火柴著火,呢個果,唔喺我劃火柴呢個因裡面。

>>咁即係因中無果啦。

當我劃火柴係因,劃到枝火柴著咗係果;枝火柴著咗,我拎去燒您後欄。
我拎枝著咗嘅火柴去燒您後欄係因,您後欄著咗火係果。
明顯因果係有時間先後序,
就算我拎枝火柴貼住您後欄先用個火柴盒嚟擦著枝火柴,
生出嚟嘅火嘅熱力都要一段時間先燒得著您後欄,都有時間先後序。

>>咁咪有有時間先後序囉,我都話有架,燒您後欄是有時間先後序的,你還是理解能力不足。

喺枝火柴啱啱著咗嘅當下,呢個果正開始但係重未衍生到果,就不能稱之為因。
所以因果唔係同出而異名嘅嘢。

>>呢個果正開始?因未成果時還是因,乜野異名嘅嘢?晤知你噏乜。
kingtong
超級擁躉

文章 kingtong » 15-05-2015, 17:43 •  [Post 35 樓]

>>鴕鳥和鴕鳥蛋都是因,鴕鳥和鴕鳥蛋都是果,
>>但「因中有果何需生果」解釋不了上述自然現象。

蛋裡面已經有鴕鳥,駛乜生呀?
蛋裡面沒有鴕鳥,咁點生呀?
所以因果咪係同時而生囉。咁樣講明唔明呢?即是因果係同時而又相續而生囉。唉!睇黎你呢世都唔會明。

比你睇多次嘞
因果是同時,而時間上是有分別,如動畫片。

為何你要孵蛋?為何要增加孵蛋這個因?因為孵蛋過程中蛋內部是每一刻生長都不同的,鴕鳥蛋內部是不停眾緣和合而起變化的,如動畫片,是不停變化的,前一刻不同此一刻,前一刻是因,後一刻是果,而後一刻的果又成為再後一刻的因,都是互為因果而同時呈現出來的動畫片,時間上是有分別的,而你將此過程完全去掉,硬要說指定的一刻才是因才是果,還要指定是破蛋之後才是果,係唔係好戇居同好好笑呢?哈哈.......
kingtong
超級擁躉

文章 kingtong » 16-05-2015, 15:38 •  [Post 36 樓]

>>wassato,以今日技術,種瓜得豆,咫日可待,不違種因得果這規律。

再次看出王政是一個自以為是的人,自高自大而理解能力薄弱。

種瓜必然是得瓜的,這是一個因果法則,科技如何進步也如此,種瓜而不得瓜,肯定你種的已不是瓜種子,你可以說這瓜種子已用科技改變了,改變了還能稱為瓜種子嗎?非常可笑,故此種瓜必然是得瓜的。
kingtong
超級擁躉

文章 王政 » 16-05-2015, 16:56 •  [Post 37 樓]

kingtong,種瓜得豆係喻意,即係話,種咗出嚟嘅嘢同預期唔同噉解。

用基因瓜種子種出嚟嘅就係基因瓜,
非基因瓜種子種出嚟嘅,如果畀基因瓜污染,都會變咗基因瓜,
非基因瓜同基因瓜係兩樣嘢嚟嘅。

以上兩個情況嘅瓜嘅生長過程都經過「不停眾緣和合而起變化」,有因有果亦有果衍生嘅果,
況且,唔使用基因技術,生物多樣性都會自然發生,
要傾生物多樣性,就要有呢方面嘅學術基礎先有共同語言啦。
頭像
王政
綠色元老

文章 kingtong » 16-05-2015, 17:19 •  [Post 38 樓]

請依文駁我,這是一個因果法則

種瓜必然是得瓜的,這是一個因果法則,科技如何進步也如此,種瓜而不得瓜,肯定你種的已不是瓜種子,你可以說這瓜種子已用科技改變了,改變了還能稱為瓜種子嗎?非常可笑,故此種瓜必然是得瓜的。
kingtong
超級擁躉

文章 kingtong » 16-05-2015, 17:24 •  [Post 39 樓]

攞實例吧,不要拿你的狗屁學術基礎,又要經你認證吖?帝國主義這名詞要甚麼學術基礎呀?食飯這名詞又要學術基礎吖?

生物多樣性都會自然發生?改變了還能稱為瓜種子嗎?改變了還能稱甚麼甚麼嗎?非常可笑!

總而言之,有改變就不是種瓜的東西。
kingtong
超級擁躉

文章 kingtong » 16-05-2015, 18:04 •  [Post 40 樓]

>>用基因瓜種子種出嚟嘅就係基因瓜,
>>非基因瓜種子種出嚟嘅,如果畀基因瓜污染,都會變咗基因瓜,
>>非基因瓜同基因瓜係兩樣嘢嚟嘅。
>>以上兩個情況嘅瓜嘅生長過程都經過「不停眾緣和合而起變化」,有因有果亦有果衍生嘅果,

睇下你講乜:wassato,以今日技術,種瓜得豆,咫日可待,不違種因得果這規律。

呵呵!原來都是瓜,基因瓜種子種出嚟嘅就係基因瓜。即是承認種甚麼瓜,就得甚麼瓜啦!哈哈........ :lol:
kingtong
超級擁躉

上一頁下一頁

回到 素食與宗教

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客