中觀的「法」與「無我」

歡迎在此發佈宗教活動消息及宗教討論。

Re: 中觀的「法」與「無我」

文章 kingtong » 17-05-2015, 16:00 •  [Post 41 樓]

>>王政:要傾生物多樣性,就要有呢方面嘅學術基礎先有共同語言啦。

王政整天用學術基礎來唬弄別人,連談論因果也要經他認證才有共同語言。

其實明白名詞解釋所指便可以討論問題了,難道要讀哂所有因果論文才可以討論因果嗎?

王政從做鴨開始已是泛民思想

王政無賴睇下你講乜:

>>wassato:種瓜得瓜,種豆得豆,蘭因不會成絮果(蘭的後代不會是木棉樹或蒲公英)

>>王政:wassato,以今日技術,種瓜得豆,咫日可待,不違種因得果這規律。

再次看出王政是一個自以為是的人,自高自大而理解能力薄弱。

種瓜必然是得瓜的,這是一個因果法則,科技如何進步也如此,種瓜而不得瓜,肯定你種的已不是瓜種子,你可以說這瓜種子已用科技改變了,改變了還能稱為瓜種子嗎?非常可笑,故此種瓜必然是得瓜的。

是王政你不認同wassato,才有種瓜得豆此說的,認同的話何必多此一舉?

討論問題有錯不認,種瓜得豆係喻意?你當天下人是儍瓜?認同的話何需要講種瓜得豆?認同的話何需要講咫日可待?認同的話何需要講不違種因得果這規律?

我在指責學聯憤青佔中者,王政竟然侮辱我是憤青,真正嘅憤青佢唔鬧,現在大家知道王政是甚麼人了吧?
最後由 kingtong 於 18-05-2015, 16:14 編輯,總共編輯了 1 次。
kingtong
超級擁躉

文章 kingtong » 18-05-2015, 08:22 •  [Post 42 樓]

王政的狂妄自大

再談談王政笑死人嘅狗屁學術基礎

王政你有學術基礎就唔會話香港冇政黨啦!笑死人冇命賠!

王政你有學術基礎就唔會做幾十年鴨啦!好好笑,鴨!鴨!

王政你有學術基礎就唔會話種瓜得豆啦!難以形容,智障無極限!

我在指責學聯憤青佔中者禍港,他們才是真正嘅憤青,真正嘅憤青禍港你唔鬧,還要屈我是超齡憤青,維護真正嘅學聯憤青禍港,王政你居心何在?你王政才是超齡洋奴。

有人對我說,對待王政這種人,談笑用兵已可,不用太認真,否則佢會標籤你的,哈哈哈.......... :lol:
kingtong
超級擁躉

文章 王政 » 19-05-2015, 14:12 •  [Post 43 樓]

kingtong,多謝您日日不離不棄,貼帖追隨。
大家嘅帖我唔衹齋睇,我重讀出聲,自己睇完聽埋,噉就唔會睇漏大家嘅心機,亦都會容易的明白大家嘅意思。

我喺
37樓講到:「種瓜得豆係喻意,即係話,種咗出嚟嘅嘢同預期唔同噉解。
用基因瓜種子種出嚟嘅就係基因瓜,
非基因瓜種子種出嚟嘅,如果畀基因瓜污染,都會變咗基因瓜,
非基因瓜同基因瓜係兩樣嘢嚟嘅。」

文中「基因」應為「基改」,基改是被人用基因技術改造的意思。

基改其中一種功能係治療病痛,基改瓜可能係一種用嚟舒緩身體不適嘅藥。
非基改瓜肯定冇呢種功能,因為兩者嘅內容有明顯嘅分別,所以係兩樣嘢。

大自然裡面嘅生物相互依賴,蟲媒係其中一種幫助生物繁衍嘅嘢。
如果蟲媒為非基改瓜傳播基改瓜嘅花粉,
種出嚟嘅瓜就會有本身非基改瓜嘅基因同埋基改瓜嘅基因,唔係預期唔會冇基改瓜基因嘅非基改瓜;
經過大自然嘅「不停眾緣和合而起變化」,呢啲瓜亦唔係種基改瓜時所預期,依擬訂嘅基因排列所種出嚟嘅基改瓜。

http://forum.vegsochk.org/viewtopic.php?f=1&t=5605&start=0

抽起基改呢個事實,當世上冇基改。
蟲媒依然去所有佢地去到嘅植物傳播花粉,大自然嘅「不停眾緣和合而起變化」依然係必經之路,
新物種一定會因應天時地利人和不停衍生,否則世上就衹有一種瓜。

wassato 話種瓜得瓜種豆得豆,我做咗廿幾卅年有機耕種,日日種緊賣緊,同意。
自從有咗基改生物,種瓜得豆(喻意呀),又真係咫日可待喎。

用基改瓜種子種出嚟嘅就係基改瓜,不違種因得果嘅規律。
用非基改瓜種子種出嚟嘅就係非基改瓜,不違種因得果嘅規律。

用非基改瓜種子種出嚟,畀基改瓜污染咗,變成又唔係基改瓜又唔係係非基改瓜嘅未能歸類嘅生物,
呢個未能歸類嘅生物,雖然唔係基改瓜,又唔係非基改瓜,種瓜不得瓜,但係都不違種因得果嘅規律喎。
頭像
王政
綠色元老

文章 kingtong » 19-05-2015, 14:49 •  [Post 44 樓]

王政無賴睇下你講乜:

>>wassato:種瓜得瓜,種豆得豆,蘭因不會成絮果(蘭的後代不會是木棉樹或蒲公英)

>>王政:wassato,以今日技術,種瓜得豆,咫日可待,不違種因得果這規律。

再次看出王政是一個自以為是的人,自高自大而理解能力薄弱。

種瓜必然是得瓜的,這是一個因果法則,科技如何進步也如此,種瓜而不得瓜,肯定你種的已不是瓜種子,你可以說這瓜種子已用科技改變了,改變了還能稱為瓜種子嗎?非常可笑,故此種瓜必然是得瓜的。
(基因瓜也是瓜,與種瓜得豆無關),基因瓜是已有的技術,不用(咫日可待),咫日可待咪係指種瓜得豆囉。

是王政你不認同wassato,才有種瓜得豆此說的,認同的話何必多此一舉?

討論問題有錯不認,種瓜得豆係喻意?你當天下人是儍瓜?認同的話何需要講種瓜得豆?認同的話何需要講咫日可待?認同的話何需要講不違種因得果這規律?

(越解䆁越是證明死不認錯)
kingtong
超級擁躉

文章 王政 » 20-05-2015, 09:24 •  [Post 45 樓]

wassato,我在網上找到 "智敏上師"+"相續" 的網頁,但不知應從那一篇著手。
請您建議一兩篇給我入門。
頭像
王政
綠色元老

上一頁

回到 素食與宗教

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Bing [Bot] 和 2 位訪客