關於我

歡迎各位新登記的朋友!
請進來打個招呼,介紹一下自己吧。

關於我

文章 triac » 19-04-2015, 13:18 •  [Post 1 樓]

啲人成日用我嚟做「光暗掣」的主力零件,但係唔該你哋注意,隨街都有得賣嘅「光暗掣」只係可以調較燈膽同暖管,千祁唔好攞嚟駁摩打或者光管呀!
頭像
triac
新會員

Re: 關於我

文章 vigor » 20-04-2015, 16:42 •  [Post 2 樓]

點解唔可以調馬達?有D“光暗掣”是專用來調吊扇速度喎。
頭像
vigor
綠色元老

文章 triac » 22-04-2015, 17:22 •  [Post 3 樓]

摩打同火牛係啲有『慣性』嘅負荷,大家一樣火數,我孭佢辛苦過孭發熱線(燈膽暖管電爐之類)好多,
如果冇『咕順』保護係唔穩陣嘅,專用就係專喺呢度,不過,商家有商家嘅諗法,有啲電子風扇牛真係好似普通光暗掣咁冇『咕順』咖,唔出事就算係pass囉!
頭像
triac
新會員

文章 triac » 24-04-2015, 20:09 •  [Post 4 樓]

仲有,商家會用一套機芯嚟造幾種規格嘅產品,呢樣係我已前响火炭一間電子火牛公司見工嗰陣得到證實嘅,
呢啲或者就係商家同學家嘅分別啩,梗係啦,慳皮,好買又易砌,二十火,五十火同一百火,三隻規格,淨係個火牛條gap唔同咋,如果係學家,三隻規格一定會用唔同嘅原子粒同火牛嚟造。
頭像
triac
新會員

文章 Chemical Polluter » 26-05-2015, 14:09 •  [Post 5 樓]

看到那个高度技术性的名字 Triac

就想起了念书年代的东西, Zener Diode, 和其背后的 Avalanche effect.

但已经起码是 30多年前的往事啦。

我现在已经由一个高度技术性的工程师转型成为一个社会科学家。

工程师懂得技术性东西超级复杂,超级艰难,但 $$$$ 回报是最低的。太不合理啦。不做也罢。

还是去炒楼炒股票比较容易赚钱,又不需要懂得那么艰难的 Avalanche effect 和其产品 Zener Diode & Triac or Diac。
我是在半個世紀前出生的一個窮孩子(赤貧),經過幾十年的努力打拼,現在已經不再貧窮啦。
但現在又自覺地走囘頭路,堅持過著一種自省的,自選的貧窮生活(清貧)。
幹嘛那麽矛盾哦? 因爲受到來自互聯網上區紀復主義的新思潮衝擊嗎。(請看我的頭像)
頭像
Chemical Polluter
超級擁躉

回到 新人報到

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客