醫學中的 "誠" 與 "騙"

健康有問題?大夫在此解你疑難。

文章 mhwo » 28-05-2009, 21:14 •  [Post 11 樓]

其實中醫和西醫對人類都各有貢獻。個人認為中醫善長身體調理、食療,從而提高抗病能力,對預防和治療疾病有很高療效,這是西醫不及的。而西醫就對創傷、骨折、細菌、移植器官等等都有所長,也非中醫所能處理。如果大家都可以取長補短就是人類的福祉。
最後由 mhwo 於 14-06-2009, 12:54 編輯,總共編輯了 2 次。
mhwo
綠色元老

文章 gatsby » 28-05-2009, 21:54 •  [Post 12 樓]

到底有冇人做過關於中醫"身體調理、食療"既研究?但係你宜家又講到中醫唔係醫病,只係"調理"
我唔係好清楚佢能力係真定假
gatsby
常客

文章 mhwo » 28-05-2009, 22:54 •  [Post 13 樓]

道理好簡單,調理好身體、飲食得「對」,預防和抗病能力自然提升。現時年輕一代生病一般都會看西醫,中年人才緊張調理身體呢!
己所不欲,勿施於人。唔係好清楚佢能力係真定假就唔好講得咁盡。
mhwo
綠色元老

文章 小因子 » 09-02-2011, 13:37 •  [Post 14 樓]

妙音今日閱完-靈界的譯者:從學生靈媒到棒球女主審的通靈之路-轉貼
〔本書內容前段.鬼話連篇的靈媒路。後段.鬼才知道的問答題。〕

(作者索非亞之部落格 如下引用網址)

P.70~

聞苦四方無藥治,醫字何意人不如,
世人只求口中藥,藥到病除亦傷身;
病體醫前先知因,豈解保生為何意,
人體本是精氣神,金木水火土互生;
五行調和為表因,此為病痛藥可治,
世人為何病無藥?不解無形在自身;
人體精神本是陽,無形亂人是為陰,
陰陽兩氣在一身,不可調和病之因;
無形善心本肋人,善惡之分由自己,
自己結惡不可赦,天有公理地為證;
我乃接有天之令,求我之前求自己,
自己病痛為何因?莫要為難保生意。
小因子
會員

Re:

文章 triac » 26-04-2015, 14:21 •  [Post 15 樓]

gatsby 寫:中醫書上既野係幾百年甚至幾千年之前既知識,佢地既科學水平肯定冇宜家甘高
亦都唔知物野叫受體、酵素、載體、神經元...,佢地解釋病理時完全好似係天方夜譚甘樣

1,根本冇話科唔科學,科學呢個字眼係西方嚟嘅嘢,
2,我哋呢幾代人,唔論華洋中西,受嘅都係機械唯物論式嘅教化,陰陽五行天地人呢家嘢既抽像又籠統,唔容易明解。
頭像
triac
新會員

Re:

文章 wassato » 28-04-2015, 16:05 •  [Post 16 樓]

quote 寫:五樓至十三樓

開顱拔「風」、刮骨療毒,咱們比西方早多了哩。
wassato
常客

上一頁

回到 大夫信箱

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Bing [Bot] 和 3 位訪客