吃素中醫師 - 素食

健康有問題?大夫在此解你疑難。

文章 AH KAN » 24-04-2007, 23:48 •  [Post 11 樓]

醫病是要講醫緣的 - 這句是醫師們自己講的話。﹝不信自己去求證吧!﹞總之都係個句見仁見智啦!年紀大咗自然心水清呢。是與否留待時間去見證好了! :^o
AH KAN
常客

文章 Vrindavan » 25-04-2007, 00:19 •  [Post 12 樓]

>> 沒有什麽商業上的利益

disagree!
any party,
they have their own interests
頭像
Vrindavan
綠色元老

文章 小漣子 » 25-04-2007, 13:26 •  [Post 13 樓]

我都有番天道佛堂!我又冇見過d神怪野,亦都冇騙我財!d人好好囉! :P
但joey,我想知你點解冇再番/退左志呢?如果唔方便係度講可否pm/send e-mail比我?謝謝你!
因為番左天道佛堂好忙啊!1個月番好多次,又幫忙清潔呀甘!攪到我冇時間去唸經班/佛學講座!joey,你可否俾d意見我呀!衷心多謝你啊! :P
頭像
小漣子
超級擁躉

文章 Joey » 14-05-2007, 16:52 •  [Post 14 樓]

我知道呢道有多人是天道的,但佢地都不想評論..而我也在天道多年,有出外國/香港住過佛堂一段日子,跟你一樣非常忙碌....一星期忙起上來,真係可以5日都在佛堂辦事..不回去不想多說!因為說了外人也不能體會 :-?
不過每人所領悟的都不同....天道又好宗教又好,渺小的我沒資格評論..不敢多說..而且2-3年前我已回到從小陪我成長的主耶穌基督裏..每晚都讀聖經禱告..現在心靈更安靜更好...
如果信因果..每人所走的路,上天自有安排...
再說佛學..那又如何?不能明白佛法..跟本就是道聽途說...
天道不是佛教..不過帶有濃厚的佛教法存在,沒有上乘功力的人,很容易人云亦云...
真真假假..假假真真............不敢妄斷...
頭像
Joey
綠色元老

文章 小漣子 » 14-05-2007, 17:56 •  [Post 15 樓]

嗯!謝謝你!我自小番教會架!我有1個哥哥還有番堅道浸信會!真光都係基督教學校!
我06年7月開始去天道佛堂,因為我有1失散既哥哥係番天道既!我去天道聽d道理都唔錯既,但我都有番其他正信道場,我係唸住自己判斷啱唔啱,1定唔會迷信任何野lor,但聽到你話如果冇上乘功力既人,好易人云亦云,我唸我係冇咩功力!
其實我都未決定係咪1定揀呢個宗教,不過想聽多d道理,但我亞哥同點師都想我做多d野行功了願,我覺得幫忙做野都冇咩所謂,但e+攪到自己好頻撲lor!
聽左你意見,心結解左好多lu,我唸自己既事真係要唸清楚,人云亦云,生活點開心wor!thanks, joey! :P
頭像
小漣子
超級擁躉

文章 Joey » 14-05-2007, 22:13 •  [Post 16 樓]

是否一定要行功了愿?
天道講求功德!無功德者想超生了死都幾難,無功德者愿不能了難把鄉還.......
你知什麼是功德嗎?
借用佛經一句:見性是功平等是德...(好長..之後自己查....)
不一定有功就可了愿不一定有德就可了孽,是交換嗎?需知萬法為心做..不著功德那有功德存在..?
天道要行功立德...恐怕有人不知什麼才是真功實德?領略的只是表面工夫,一直往動作上看.....
想修行必先從心性著手,有定力加智慧才不會被種種因緣際會影響又或磨滅本有的 (性)
頭像
Joey
綠色元老

文章 Vrindavan » 14-05-2007, 22:38 •  [Post 17 樓]

a strange observation, in the past, i can't find any 天道 websites, how about now ? any out there now ?

But there are many many Buddhist websites.
頭像
Vrindavan
綠色元老

文章 小漣子 » 15-05-2007, 16:43 •  [Post 18 樓]

joey,好開心你比甘多意見我,我都知你不想再講天道的事情,但你為了給我意見,謝謝你了!
其實行功了願,對我自己來說不是太重要,但我哥想我超拔父母wor,所以想我做多d野,因此點師就對我嚴厲左!一下子塞甘多野,令我有點喘不過氣! :x
我想親近多些哥哥,始終失散甘耐,有點想禰補下lor!他真是1個大好人來的!所以好多事都想順他意!其實能唔能夠超拔父母,i'm not sure,如果得就好,唔得咪當自己修持下lor!當初叫我番去幫忙清潔,我覺得冇所謂,因為我都鍾意幫人,但現在就變成責任lor!
joey,你既意見好寶貴,我會唸清楚自己要行既路!但我所行既路一定是向善的,這是我一直的信念及我喜歡的!謝謝!
頭像
小漣子
超級擁躉

文章 miluk » 17-05-2007, 16:28 •  [Post 19 樓]

我一個女友,一心認識佛教,同事帶去沙田近萬佛寺的天道,經驗如貨櫃場相近,臨急死也不肯發誓,被矃也飽受虛驚一䓪.
miluk
超級捧場客

文章 Vrindavan » 18-09-2008, 12:28 •  [Post 20 樓]

兒子不適幾天,
昨天帶兒子去看
中醫葉榮坤,
給三日藥,
一次藥已經回光反照痊愈,
現在他會繼續吃完畢剩下藥

意見

非常好

多支持傳統中草藥或自然醫療
頭像
Vrindavan
綠色元老