驅趕蟑螂

如何利用綠色物料,建構我們的無毒家園?如何環保慳家?

Re: 驅趕蟑螂

文章 王政 » 30-04-2013, 19:53 •  [Post 41 樓]

Noel,我有次同源姐去 Fiji 行下啲窮鄉,有個肥C9同我講,佢屋企門口有幾樖麵包樹,麵包果成熟會自己跌落嚟,我食過,幾好食;佢地又養咗幾隻好似雞嘅雀仔同種咗一啲菜,佢老爺得閒就做一兩件手工藝賣下。
多倫多冇呢啲嘢,我地去探下您就得。
做乜咁早起身?

Joey,兩年半多少少,蹔下眼就到,如果唔擺得咁耐,我會好似小強噉,淨係做啲做得嚟而又想做嘅嘢。
講講下小強又會講到呢啲嘢。
頭像
王政
綠色元老

文章 Noel » 30-04-2013, 20:08 •  [Post 42 樓]

師父,平時weekday要五點半起身返工,不過今天起請假兩星期,星期四搬屋,搬去公司對面,以後由每日三小時來回公司減到十分鐘,一天光晒!:)今日係慣性早醒。

師父,您啲探訪期可唔可以長啲,三至六個月好唔好?

雲端風光無限好,手倦拋書午夢長。  
名儒先哲風騷客,南柯枕畔好商量。 

Life is meant to be abundant and happy ~ Thank you Universe.
頭像
Noel
超級擁躉

文章 Noel » 30-04-2013, 20:10 •  [Post 43 樓]

師父,您識講曰文?

雲端風光無限好,手倦拋書午夢長。  
名儒先哲風騷客,南柯枕畔好商量。 

Life is meant to be abundant and happy ~ Thank you Universe.
頭像
Noel
超級擁躉

文章 王政 » 01-05-2013, 08:16 •  [Post 44 樓]

Noel,我識由一數到十:ichi nin san si ngo lo-ku cit-chi ha-chi ku ju。講得唔正。=^__^=
Fiji 講英文咖。

多倫多唔啱我嘅 style,住半個月,見下親友就OK,住我耐我會辛苦。
我地離題喇,不如返
隨心傾啦,好唔好?
頭像
王政
綠色元老

文章 vigor » 02-05-2013, 10:51 •  [Post 45 樓]

Noel,重剩兩年半多少少係認真嘅。

September 2015? EOW

can you tell us more?
頭像
vigor
綠色元老

文章 王政 » 02-05-2013, 12:21 •  [Post 46 樓]

明明是在密謀幹掉小強,幹嗎好像人人都以為我在找死?^__^
威哥,2016年1月13日,王政耳順。^__^
頭像
王政
綠色元老

文章 Joey » 02-05-2013, 13:20 •  [Post 47 樓]

時間過得好快....2016不遠了!
在這裡不經覺也十年了!
人生到頭來原來一直是夢一場!
一直再夢到2016去.............................
人生如戲...戲如人生
頭像
Joey
綠色元老

文章 vigor » 03-05-2013, 13:52 •  [Post 48 樓]

哦,王兄16-1耳順,16年尾到我,但我近來耳痕!唔會痕到16掛! :)
頭像
vigor
綠色元老

文章 cmpyu » 03-05-2013, 15:24 •  [Post 49 樓]

耳痕!
等我睇下.

相人術!

1 選圓滾滾,摸起來肉肉的,不要皮包骨,最少兩個月以上.
2 眼睛亮亮,沒有分泌物,鼻子乾淨沒有鼻膿,耳朵內也乾淨,全身皮膚平滑,沒有掉毛,皮屑,紅斑,不會動不動就搔癢.
3 嘴角乾淨,表示沒有嘔吐過,肛門乾淨,表示沒有下痢.
4 仔細翻開毛,看看有無寄生蟲,摸摸腳底肉墊是否軟軟的,摸摸脖子看看會不會咳嗽,捏捏肚子,看牠會不會不舒服,想吐.

http://338.za.net/viewthread.php?tid=396&extra=page%3D1
cmpyu
超級擁躉

文章 芫茜葱 » 12-07-2013, 09:25 •  [Post 50 樓]

蟑螂就算你冇野比佢食,佢一樣照霸地盤放置其排洩物及疍疍
咁你緊係首先咪請佢食野啦,例如垃圾筒要晚上要蓋好.
間中做下清潔,栘動吓D物伴,佢就唔鐘意停留.
將牠們開party的地方,封閉其出入口.
聽講牠們怕硼砂,但我想可能多多少少有D危及健康,都係唔好用啦.
有D家貓是捉蟑螂能手,但一旦養貓,你得願意承諾照顧牠一生一世啊.
芫茜葱
新會員

上一頁下一頁

回到 綠色家居

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客