法眼看異性(男篇)

來此找個「他」、「她」一起分享生命的喜悅、挑戰,互相扶持,一起走這漫長的人生路。

Re: 法眼看異性(男篇)

文章 Joey » 11-12-2014, 10:38 •  [Post 11 樓]

相5相處倒先係重點,否則其他乜鬼野都5駛講!
人生如戲...戲如人生
頭像
Joey
綠色元老

文章 王政 » 11-12-2014, 14:37 •  [Post 12 樓]

山草 寫:離婚率上升,往往都是愛情來了的時候都是「鬼歆眼」,被自己的故有男性觀念影響下作出了決定,假以時日却又因了解而分開。
只能怪自己當初看不清楚。

見到個靚女心郁郁,噉就叫愛情?
夠膽溝,噉就叫愛情?
溝落幾合拍喎,噉就叫愛情?
攬攬惜惜,噉就叫愛情?
做埋愛嘞,噉就叫愛情?
結埋婚嘞,噉就叫愛情?
生埋仔嘞,噉就叫愛情?
原諒埋佢有外遇嘞,噉就叫愛情?

請問,因了解而分開之前,到底愛情幾時先算係嚟咗呢?
頭像
王政
綠色元老

文章 don » 13-12-2014, 15:30 •  [Post 13 樓]

婚姻是愛情的墳場
婚姻前愛情嚟咗
婚姻後愛情死咗

當然,有人為錢,為傳宗接代,為老有所養,為人有我有,為其他種種理由婚姻,愛情無嚟,也無從死.
何苦有永遠不變的思想...放下自己多些反而輕鬆些... 屎坑就在當下 (院友 Noel 贈言)
頭像
don
超級擁躉

文章 王政 » 15-12-2014, 22:34 •  [Post 14 樓]

婚姻前愛情嚟咗?
點知呢?

婚係女家,姻係男家,
兩家人本來三唔識七,
因為一個女家唔多熟嘅男人同一個男家唔多熟嘅女人想產生一種合法關係(即係想做極愛唔會畀警察拉),
於是監硬將明明係兩家人變咗做一家,
呢種複雜到要用錢請個第三者搵個電腦記低邊個打邊個邊場跟邊場嘅事幹叫做結婚;
結到婚,先有婚姻。

好嘞,噉點解婚姻前愛情會嚟咗?
如果話唔好問點解,噉點知呢請問?
頭像
王政
綠色元老

文章 王政 » 18-12-2014, 15:16 •  [Post 15 樓]

同一餐飯,對住您食飯嗰個係美女定係王政,
肯定對您當時唧緊出嚟嘅內分泌會有好大嘅影響。
斷估對住王政食飯,
冇乜邊個會動愛慕之心,
內分泌平穩;
如果對住嘅係美女,王政肯定會有愛慕之心,心裡面嘅愛係喜愛,慕係仰慕,
一陣講點解。

如果您腦海裡面出現咗個波大頸幼嬌聲滴滴嘅唔知乜嘢(即係未有人樣嘅),
您就會開始將眼前人代入,開始思戀您周時思戀嘅嘢,
愈思戀就愈遷就,
愈遷就就愈與原意相違,
到自己都頂自己唔順嗰陣就賴鬼揞眼,
怪責自己當初唔睇清楚。

佛家教要如實觀嘅係您腦海裡面嗰個波大頸幼嬌聲滴滴嘅唔知乜嘢,
唔係對住您食飯嗰個美女呀。

您對佢有好感先同佢去食飯,
又當佢係腐臭敗壞嘅屍體,
噉觀法,比將佢代入做嗰個波大頸幼嬌聲滴滴嘅唔知乜嘢重失常。

您之會噉觀,皆因您冇諗過要點樣尊重自己、尊重佢同得到佢嘅尊重。

與其當佢係個波大頸幼嬌聲滴滴嘅唔知乜嘢或者腐臭敗壞嘅屍體,
不如當佢係周兆祥,
以對住周兆祥食飯嘅心態去同佢食飯同講嘢,
嗰個波大頸幼嬌聲滴滴嘅唔知乜嘢斷估都冇乜可能彈到出嚟騷擾您,
您亦都唔會當周兆祥係個者腐臭敗壞嘅屍體喇啩?
噉啲內分泌咪自然平穩囉。
重有喎,
包您唔會咁怕醜,聲線壯大,man 過舊時。

知您諗住先友後婚,
您得到佢嘅尊重係比同佢做愛更重要。
溝著個唔尊重您嘅女友會好冇癮,
娶著個唔尊重您嘅老婆會好大劑;
到時,
講咩嘢因了解而分開、
畀自己嘅故有男性觀念影響下作出決定、
鬼揞眼、
怪責自己當唔睇清楚,都無補於事。

搞唔掂以上嘅嘢,即係連自己都重未看(音看更個看)得掂,都係唔好看異性住。
頭像
王政
綠色元老

文章 Joey » 18-12-2014, 17:17 •  [Post 16 樓]

初期約會其實5係好多男人睇到一個女人的內在,除非個女的係一個好真誠中意講心底話的人,可惜9.9%的靚女都5會用呢套!同埋個男人必須要成熟先識睇一個女人的內在,當然9.9%男人中意睇外在...重有就係一個男人如果只想同個女人拍下散拖都冇乜可能會去睇個女人內在,一講到要黎真呢結婚咁就會睇下個女人得5得...得5得好多問題,家長/經濟/生育...多到講5曬!
當一個修行人如果用法眼看女人...基本上係一種逃避!如果認為佛家的四念住是看女人的那更沒可能!
佛家的四念住不止看一切男男女女的,人人跟本一樣,其實用美的角度去看人是錯的,應該看人的內心先長久!那是相處之道!

我看大C也好美好高尚!我也做不到大C的報施!我看動植物很單純很美我很喜歡它們!我看老人院的婆婆也很美...真正的美是讓人感動的才稱得上美!女人花巧的美我只欣賞一下但感動不了我那我不叫她們美了!
人生如戲...戲如人生
頭像
Joey
綠色元老

文章 Vrindavan » 18-12-2014, 17:50 •  [Post 17 樓]

9.9% or 99%?
頭像
Vrindavan
綠色元老

文章 Vrindavan » 29-01-2015, 09:46 •  [Post 18 樓]

頭像
Vrindavan
綠色元老

文章 wassato » 29-04-2015, 15:59 •  [Post 19 樓]

都是 “賀爾蒙” 惹的禍…… :lol:
wassato
常客

上一頁

回到 素食伴侶

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客