請問這裡有沒有人在美國三藩市?

想找個伴去旅遊,行山,遊水。或者你有些活動希望找些志同道合的人分享,歡迎在此招賢納士。

Re: 請問這裡有沒有人在美國三藩市?

文章 rocky » 21-03-2013, 20:21 •  [Post 21 樓]

還算好,........
rocky, 咁你又點解素食?[/quote]

唉,到今天為止,如果依家有人問我這一條問題,我諗我會答佢:
我唔係食素,我只不過係唔食肉,我唔知有乜嘢原因去食肉。“
就係咁

我有信仰,不過最近同宗教唔係好啱嘴型。。。。。。。。所以都唔多講,費事得失任何人 :-#
反而而家無左宗教嘅束縛,我覺得好自由,好開心,個人覺得好輕鬆!indeed!
rocky
常客

文章 rocky » 21-03-2013, 20:26 •  [Post 22 樓]

Hotpot 寫:大家好,

身邊一個素食朋友都冇,希望在這裡能找到 :P

照計宗教人士應該好多素友喎...
rocky
常客

文章 ant.... » 21-03-2013, 20:47 •  [Post 23 樓]

>> 我有信仰,不過最近同宗教唔係好啱嘴型。。。。。。。。所以都唔多講,費事得失任何人

宗教本身並非有束縛的意思,只是人為所做成自己束縛自己吧!

自由,好開心,個人覺得好輕鬆才是宗教的理想內在美,不過,自由,好開心,個人覺得好輕鬆乃屬短暫性的感性作用,要有宗教長久的理想內在美,則需要好好磨練一番吧! :mrgreen:
ant....
ant....
綠色元老

文章 rocky » 21-03-2013, 23:05 •  [Post 24 樓]

回#23
係, , 認同 , 多謝! :D
rocky
常客

文章 Hotpot » 22-03-2013, 02:04 •  [Post 25 樓]

rocky 寫:還算好,........
rocky, 咁你又點解素食?

唉,到今天為止,如果依家有人問我這一條問題,我諗我會答佢:
我唔係食素,我只不過係唔食肉,我唔知有乜嘢原因去食肉。“
就係咁

我有信仰,不過最近同宗教唔係好啱嘴型。。。。。。。。所以都唔多講,費事得失任何人 :-#
反而而家無左宗教嘅束縛,我覺得好自由,好開心,個人覺得好輕鬆!indeed![/quote]

我覺得所有宗教都係道人向善既, 而各對食肉都有不同我睇法. 我開始時都係同你一樣, 只係時間既問題, 唔好放棄!
最後由 Hotpot 於 22-03-2013, 02:07 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
Hotpot
新會員

文章 Hotpot » 22-03-2013, 02:06 •  [Post 26 樓]

rocky 寫:
Hotpot 寫:大家好,

身邊一個素食朋友都冇,希望在這裡能找到 :P

照計宗教人士應該好多素友喎...

我接觸佛教都係從網絡, 所以連這方面的朋友都沒有. #-o ](*,)
頭像
Hotpot
新會員

文章 Hotpot » 22-03-2013, 02:23 •  [Post 27 樓]

ant.... 寫:
宗教本身並非有束縛的意思,只是人為所做成自己束縛自己吧!

自由,好開心,個人覺得好輕鬆才是宗教的理想內在美,不過,自由,好開心,個人覺得好輕鬆乃屬短暫性的感性作用,要有宗教長久的理想內在美,則需要好好磨練一番吧! :mrgreen:

希望我在有生之年可以做到. :)
頭像
Hotpot
新會員

文章 rocky » 27-03-2013, 21:21 •  [Post 28 樓]

Hotspot, 去SF旅遊有乜好玩? :mrgreen:
rocky
常客

上一頁

回到 物以類聚

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客