素食遇到最煩的問題

各位茹素多年,一定有不少經驗、心得,請在此公諸同好。

素食遇到最煩的問題

文章 coolnail » 23-07-2011, 00:51 •  [Post 1 樓]

我吃素兩個月....當初吃素原因是為了愛護動物....

從我吃素到目前 我都被周圍的同事 朋友...家人當了傻瓜 怪人!! !

只能感慨世俗人的野蠻 唉

想問大家如何克服身邊人的阻礙
coolnail
常客

文章 Vrindavan » 23-07-2011, 09:14 •  [Post 2 樓]

>> 想問大家如何克服身邊人的阻礙

eat meat again,
then no more obstacles.

>> 同事 朋友...家人當了傻瓜 怪人

i think the situation is more serious for a VEG kid in a normal school.

For adult, they will not "play you" for being vegetarian.
頭像
Vrindavan
綠色元老

文章 don » 23-07-2011, 10:31 •  [Post 3 樓]

能感慨世俗人的野蠻,是因你擇善固執
正如 V 說 eat meat again, then no more obstacles.
在 club O, 吃肉的會被人家當了傻瓜 怪人!
In club O, go veggie, then no more obstacles.

當你理解別人的想法,周邊人不再是阻礙,他們鞏固你的信念,是支持! =DX=
何苦有永遠不變的思想...放下自己多些反而輕鬆些... 屎坑就在當下 (院友 Noel 贈言)
頭像
don
超級擁躉

文章 coolnail » 25-07-2011, 08:00 •  [Post 4 樓]

好呀 多謝 :D
coolnail
常客

文章 可愛動物仔 » 26-07-2011, 02:36 •  [Post 5 樓]

當佢地唱歌 :D
可愛動物仔
超級擁躉

文章 coolnail » 27-07-2011, 10:33 •  [Post 6 樓]

係 真係要當佢地唱歌=DX=

我發覺越係當佢地爭論 就越煩 索性唔出聲好過了
coolnail
常客

文章 小米高 » 30-07-2011, 20:25 •  [Post 7 樓]

他們的反應越大,表示他們越留意你,那即是你的素食宣傳策略很成功﹗恭喜﹗
累了嗎?來 小米高之家 歇息一下吧。
小米高
會員

文章 可愛動物仔 » 30-07-2011, 23:41 •  [Post 8 樓]

人地問你點解要素食,你試下好認真咁同佢講︰「為左減低你既罪孽。」我試過咁同D朋友講,佢地D反應都好正 :lol:
通常食素既時候都好多人問你野...試下諗定多D新野答佢,自己又唔洗解釋得咁悶,氣氛又好 8)
可愛動物仔
超級擁躉

文章 coolnail » 31-07-2011, 22:28 •  [Post 9 樓]

多謝你地 我呢段時間除左為左唔想殺生而吃素

仲做左幾件對自己有益既事 想同大家分享下

今年我真係好大轉變 以前食煙飲酒又無運動

前幾個月無啦啦有人問我借錢...後來先知好多同事都借左錢比佢無得還... orz..即係無得還 比人呃左

之後好唔開心 跟住我諗不如唔好食煙 果幾千元係煙錢度當係還返黎 抱住唔想吃虧既心態 我竟然戒左煙 之後在戒煙其間學習要做運動減煙隱 依家慣左每日都做運動

戒左煙後 又順便戒埋酒 依家身體好左好多 無咁易病

所以都多謝果位借錢唔還既同事 雖然知道佢係有心借錢唔還 不過算啦 我借佢幾千元 換黎我戒煙戒酒做運動
coolnail
常客

文章 kitl_kit » 17-11-2011, 23:37 •  [Post 10 樓]

其實我都係為了愛護小動物為目的而食素,但被身邊的人看為「怪人」。我當佢地唱歌,還以他們的「歧視」為榮。他們有時更以美味的肉食去引誘我,但都不以為而~
kitl_kit
常客

下一頁

回到 素食心得

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客