有人到過 "正本會" (WiserClub) 治病嗎?

禁談國內政治、禁發廣告,否則暢所欲言!

文章 小漣子 » 23-11-2007, 19:23 •  [Post 41 樓]

sorry,我路過的~我沒有去過正本會的~
sorry,我只是想問ant....老師何謂"焰井"? :mrgreen:
大家唔好見怪,sorry~
(悄悄話:ant....老師~應該是朋臂為奸啊 :lol: )
不殺生,不偷盜,不邪淫,不妄語,不兩舌
不惡口,不綺語,不貪,不嗔,不癡
頭像
小漣子
超級擁躉

文章 ant.... » 24-11-2007, 11:10 •  [Post 42 樓]

謝謝小漣子.....幼師更正。 =DX=

佢地5系朋友,系同1類人,所以5叫>>朋臂為奸啊!

>> 何謂"焰井"?或"欿井!"

都系"陷阱"!
ant....
ant....
綠色元老

文章 Garlic » 07-03-2009, 19:05 •  [Post 43 樓]

正本會我都去睇過,朋友睇好左先介紹去。 我皮膚病睇左好多西醫醫極都醫唔好,去睇正本會睇左幾個月真係好左好多。

我睇左萬幾銀,不過我覺得值。 睇之前D西醫加埋都唔只呢個數,仲要醫極都醫唔好。

人地price list 有清楚寫明價錢,比唔起唔好話人陷阱。

人人價值觀唔同,Hermès Birkin 袋十幾萬銀一個手袋都有大把有錢人買。
Garlic

皮膚病歷分享

文章 potassiumiodide » 24-08-2009, 23:32 •  [Post 44 樓]

1. 急症室醫生
�� 去過2次 27/10/2007, 9/2/2008
�� 當你發到豬頭嘅時候,就需要入急症室,(住在屯門的朋友千萬不要入屯門醫院,因為會等好耐。最好就去博愛醫院,快好多)
�� 佢地會話你有過敏反應(鬼唔知咩)
�� 通常佢地得果幾招
i. 抗組織胺(打針或口服)
ii. 類固醇(打針或口服)
iii. 抗生素
�� 一用到類固醇就會好快好
�� 跟住就俾好多抗組織胺藥及類固醇藥膏你
�� $100/次
2. 普通科家庭醫生 (屯門)
�� 去過n次 (睇佢係為攞假紙)
�� 都係話你係皮膚敏感
�� 只係會俾抗組織胺藥或打抗組織胺針
�� 然後再俾d抗組織胺藥你
�� 無乜效
�� $120-150/次
3. 普通科中醫 (屯門), 11/2007期間
�� 去過4次
�� 佢話係濕疹加風疹
�� 食完佢d中藥,病情依然反覆
�� 此外,仲食到我有d作感冒,所以之後無睇佢。
�� 150/次 包2劑藥
4. 普通科中醫 (大埔), 12/2007-1/2008
�� 去過10次左右, 個幾月
�� 佢同我清左d外感
�� 佢話係因為外感引起,加上肝鬱脾濕,因此發成咁
�� 佢開左d疏肝補脾藥俾我,狀況依然反覆
�� 直到開左三蛇膽嘅消炎藥,情況就好好多
�� 但係到左一月十日,又突然發得嚴重,之後我就無再睇佢
�� 另外,佢開d中藥藥丸,我始終都覺得煲藥好d
�� 280/次 包一星期藥 
5. 皮膚專科醫生 (荃灣) 11/1/2008
�� 去過1次
�� 頭頸腿部皮膚係濕疹,手部皮膚係風疹
�� 處方早午晚不同的抗組織胺藥
�� 以及面部,頸部及四肢不同的類固醇藥膏
�� 都幾快好
�� 但如果唔係情況嚴重,我都唔會去睇佢,因為食西藥始終都唔係長遠之策。
�� $440/次 包一星期藥
6. 氣功師 (紅磡), 11/1/2008
�� 去過1次
�� 佢話我個肝腎好弱
�� 跟住用氣功幫我打通佢
�� 點知連普通瘀傷都攪唔掂,因此之後無再睇
�� $500/次,無藥食 
7. 皮膚專科中醫 (中文大學), 1/2008-2/2008
�� 睇左一個月
�� 去過5,6次
�� 佢話係濕疹,大概要一年半載先好
�� 另外,淋巴好腫,包括頸部及下盤,佢話係正常,自然會退。
�� 果個醫師多數唔出手,主要係由佢嘅學生睇
�� 情況改善了好多,可能係我已經無返深圳office,離開左致敏原
�� 繼續食佢嘅中藥,果度d中藥應該係好d
�� 正到9/2/2008,發到要入醫院之後就無再去,呢次發嘅原因可能係換窗簾時吸入塵埃引起
�� $80診金,藥費 $40/劑
8. 自然治療師 (銅鑼灣), 18/2/2008至今
�� 自從9/2/2008入院,俾人打左支類固醇針之後,我同自己講,我要盡一切努力,令我唔會再俾人打類固醇入我身體。
�� 睇左大概一個月
�� 去左10次
�� 佢話我嘅脾臟弱,仲有腸流,引致好多病菌侵襲脾臟
�� 第一個星期嚴重左,塊面爛多左
�� 第二個星期開始,但係依然不斷甩皮
�� 第三個星期情況好左好多,但係淋巴依然好腫
�� 每個星期食廿幾種不同的補充劑,包括vitamins, minerals, amino acids…
�� 每十日藥大概$1000, 另外,能量療法每次大概50分鐘,每50分鐘$1600
�� 係超級貴!! 治療師仲話要隔日來睇,佢梗係以為個個都係有錢人
�� 每個月的療費最少要$16000, (1600x8 + 1000x3)
�� 唔係預左十萬八萬,真係唔好嚮佢果度難醫得好。
9. 脊醫(中醫) (旺角), 8/3/2008至今
�� 睇左3次
�� 由於自然療法太貴,因此我繼續訪尋名醫,最少可以令我嘅淋巴消腫。
�� 機緣巧合之下,俾我遇到呢個中醫師,佢話我頸椎及腰椎有d移位,因而令到頸部血管及神經線受壓
�� 之後佢用針灸,嚮我全身針左十幾個穴位,再通電流,幫我暢通經脈
�� 第一次做完之後,頸部皮膚嘅紅腫退晒,之後一兩日仲開始變得無咁乾。
�� 第二三次治療,全身的淋巴開始減退。
�� 當我嘅血液循環系統及淋巴循環系統能夠暢通地運行,點都對身體健康會有幫助。
�� $300/次(原本係續樣計,不過佢見我咁慘,而家又連工都辭埋,因此收順d),另外佢會開藥方,要自己去執藥,
potassiumiodide
新會員

文章 potassiumiodide » 24-08-2009, 23:39 •  [Post 45 樓]

重點係,你去正本會之前,一定要預十萬蚊左右先至會去睇。同埋,最好係試左中醫針炙先,連中醫都無效先至用呢個last choice.

心急如焚,藥石亂投,我都試過,
最終領悟到心平氣和最緊要,亦可試試耍太極,幾有效(對於調整呼吸方面)
potassiumiodide
新會員

文章 kingtong » 30-08-2009, 00:25 •  [Post 46 樓]

<<人地price list 有清楚寫明價錢,比唔起唔好話人陷阱。>>
<<你去正本會之前,一定要預十萬蚊左右先至會去睇>>
哈哈!正本會是典形的真小人也,難得!難得!

在此多謝恆朝的介紹,黃杰教授三年前醫好我太太的頸部淋巴結。黃教授開了藥後說,以我太太的病况以後不用來了,在那部位刮痧可以了。100元不到就醫好了。
kingtong
超級擁躉

文章 雪人 » 30-08-2009, 15:58 •  [Post 47 樓]

這位中醫師——黃杰教授。開設了三間治療所。

1.黃杰健之家 位於尖沙咀金馬倫道108號宏威中心12樓。尖沙咀站E1出口 tel:23662348

2.旺角山東街38號38廣場10樓。地鐵站E1出口. tel:21480006

3.廣東道12號松鳳商業大廈7樓。尖沙咀站C出口. tel:27361008

到診找黃杰教授診症,需要熟人介詔。

不知道我有沒有機會給黃杰教授醫一醫 !?
雪人
常客

文章 恆朝 » 30-08-2009, 16:34 •  [Post 48 樓]

恆朝
綠色元老

文章 kingtong » 01-09-2009, 22:24 •  [Post 49 樓]

以我所知,黃杰教授很忙,相信是為了內地的藥材種植事業吧,亦因此對藥材質量有一定保證。
不知由前年起定大前年起,黃杰教授只在星期日才給人看病(不知現在變了沒有),平日的醫師亦不錯。
kingtong
超級擁躉

文章 ngng » 18-10-2009, 23:17 •  [Post 50 樓]

我想問potassiumiodide, 你講旺角o個個
脊醫個地址,同埋你個病係咪好好多?
ngng

上一頁下一頁

回到 吹水區

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客