你會如何推動和宣傳素食?

禁談國內政治、禁發廣告,否則暢所欲言!

文章 ant.... » 06-01-2011, 19:00 •  [Post 61 樓]

以身示範,跟5跟就隨緣囉!
ant....
ant....
綠色元老

文章 nawk111 » 07-01-2011, 10:30 •  [Post 62 樓]

我諗蛋奶素食者佢食蛋奶係因為未確認到食呢d野真係會為母牛帶來痛苦,但係如果你指出呢點,佢地應該會肯聽而唔食或減少食蛋奶,因為佢地都係基於減輕動物痛苦而食素。

但我認識既部份非素食者,佢地係清楚知道食肉會對動物帶黎痛苦,只不過佢地選擇唔諗、唔面對,等佢地食肉食得無咁難過...

我既方法係,無方法,因為逼唔黎,人人既個性都唔同,肯聽既就講多d,唔聽既就無計..但我會響facebook post多d有關資料,等有心人自己睇..

「殘留在牛奶裡的穢物比起殘留在牛肉裡的穢物更多、更加容易被人體吸收、更加難排出體外。 」
呢個唔知喎,原來如此~~thx~~
nawk111
新會員

文章 GOLDENRABBIT » 12-06-2011, 09:03 •  [Post 63 樓]

The latest method I use to turn more people to vegan is to join the collective prayer/meditation for world vegan and world peace. Check the follwing link for details:

http://forum.vegsochk.org/viewtopic.php?t=12911
GOLDENRABBIT
常客

文章 coolnail » 15-09-2011, 16:56 •  [Post 64 樓]

支持 宣傳唔代表一定可以令人即時食素

但係可以散播善良的種子 只要機緣一到 善良的種子自然會萌芽
coolnail
常客

文章 小小貓 » 10-10-2011, 00:12 •  [Post 65 樓]

我食左一個月...
開始有少少悶...haha
有乜野好食?
小小貓
新會員

文章 恆朝 » 11-10-2011, 20:07 •  [Post 66 樓]

不如您講講平常吃些甚麼?
恆朝
綠色元老

文章 GOLDENRABBIT » 04-12-2011, 03:31 •  [Post 67 樓]

This is a 4 parts video series named

"Vegan: The Fastest Way to a Cooler Planet".
This may help.

click the link to see the series
http://www.youtube.com/watch?v=wDNNHY4GV1o

This is a video about cutting climate change by shifting to vegan diet:

"Global Shift to Vegan Diet Could Cut Climate Change Mitigation Costs by 80% :PBL study"

click the link to see the video:
http://www.youtube.com/watch?v=dA5gxtmrTHs

Well made and good resources.
GOLDENRABBIT
常客

文章 Zoce » 04-12-2011, 04:15 •  [Post 68 樓]

http://www.youtube.com/watch?v=o4agSQGhVGI

.
身體力行,扮馬留打功夫,佢天生是素食嘅。
:mrgreen: :mrgreen:
韋Sir維威衛:大家好
頭像
Zoce
超級擁躉

文章 余小姐 » 04-12-2011, 12:10 •  [Post 69 樓]

条栗米好靓,睇来都熟啦! :D =P~
*****************善良正面地加入討論*****************
*****************大家都會得到正能量*****************
頭像
余小姐
擁躉

文章 阿倫 » 22-03-2012, 12:11 •  [Post 70 樓]

看那 貓熊 是怎樣由食肉改為吃竹的吧!
阿倫
捧場客

上一頁下一頁

回到 吹水區

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客